Detta tillstånd är ganska vanligt bland tennisspelare, framförallt professionella. Felaktiga rörelser är ofta den viktigaste faktorn i bildandet av skadan. Självfallet påverkar tennisarmbåge inte bara tennisspelare. Problemet kan även orsakas av andra sporter, till exempel golf eller simning, och är ett typisk problem hos bland annat frisörer.

Orsaker till inflammationen

Denna skada är alltid orsakad av en kontinuerlig överbelastning av underarmen. Felaktig behandling kan leda till en progressiv försämring av patientens tillstånd.

Symptom

Skarp smärta känns på den yttre sidan av armbågen. Smärtan kan också spridas längs muskeln i underarmen och handledens riktning. Smärta kan även kännas när man vrider handleden (dvs rörelse av handen i riktning mot ryggsidan av underarmen).

Hur man läker en led

Mikrovibrationsbehandling eller fonobehandling (behandling med mikrovibrationer) fokuserar på att förbättra förmågan i muskuloskeletala systemet att minska belastningen, ta bort döda celler från det drabbade området samt förbättra cirkulationen och utsöndring av ledvätska. Mikrovibrationer som genereras av Fonovit penetrerar fogen på ett naturligt sätt och är mycket effektiv vid behandling av tennisarmbåge.

Bruksanvisningen för Fonovit delar upp behandling i tre steg. Men i praktiken har det visat sig att faserna kan kombineras genom att förlänga behandlingstiden. Rådgör alltid instruktionsboken för kontraindikationer.

OBS! Det är nödvändigt att minska belastningen på leden!

Behandlingsschema för tennisarmbåde med Fonovit

Behandlingsområde Behandling av varje område 1-3 ggr/ dag
Läge Starttid Tidsökning Sluttid
Njurar 2 5 min. + 2 min./ dag 15 min.
Lever 1 4 min. + 1 min./ dag 7 min.
Ryggrad, område E1 1 3 min. + 1 min. varannan dag 5 min.
Ryggrad, område E11 1 3 min. + 1 min. varannan dag 5 min.
Påverkad armbåge 2 10 min. + 1 min. dagligen 3 min.

Om patienten är ung kan behandlingstiden dubblas.