Använd inte vibrationsmassage!

Det finns många olika typer av sjukgymnastikanordningar för hemmabruk. Vilken typ bör väljas för att behandla leder och ryggrad? Först av allt måste det vara en CE-märkt medicinsk utrustning. För det andra bör de tekniska specifikationerna ge information om amplituden av mikrovibrationer och frekvensområde i vilket apparaten verkar. Mikrovibrationer med en amplitud på 50 mikron eller mindre är säkra och naturliga för kroppen. Använd inte vibrationsmassage! Det mest effektiva är apparater med en ständigt föränderlig frekvens inom det naturliga ljudets skala

Behandlingen bör ha en systematisk ansats

I syfte att uppnå en maximal regenerativ effekt bör mikrovibrationer även tillämpas på området för lever, njurar och ryggrad. Dessa organ är ansvariga för blodfiltrering och skapandet av blod. Tillämpningen av mikrovibrationer i ett visst frekvensområde till mänsklig vävnad kallas mikrovibrationsbehandling eller fonobehandling.

Behandlingsschema för axel- eller armbågsleder med Fonovit

Behandlingsområde Behandling av varje område 2-3 ggr/ dag
Läge Starttid Tidsökning Sluttid
Njurar 2 10 min. + 3 min./ dag 30 min.
Lever 1 5 min. + 1 min./ dag 15 min.
Ryggrad, område E1 1 5 min. + 1 min./ dag 7 min.
Ryggrad, område D2 1 5 min. + 1 min./ dag 7 min.
Axel/ armbågsled 2 5 min. + 1 min./ dag  20 min

Behandlingsschema för knäleder med Fonovit

Behandlingsområde Behandling av varje område 2-3 ggr/ dag
Läge Starttid Tidsökning Sluttid
Njurar 2 10 min. + 3 min./ dag 30 min.
Lever 1 5 min. + 1 min./ dag 15 min.
Knäled 2 3 min. + 2 min./ dag 20 min.
Ryggrad, område E31 1 5 min. + 1 min. varannan dag 10 min.
Poplietallopliteallymfknutor 2 3 min. 3 min.
Innerlår 2 3 min. 3 min.
Främre skenben 2 5 min. 5 min.

Detta behandlingsschema används för artros, artrit (inklusive reumatoid artrit), meniskskador och ledskador. Ungdomar kan öka behandlingstiden snabbare.

Behandlingsschema för höftleder med Fonovit:

Behandlingsområde Behandling av varje område 2-3 ggr/ dag
Läge Starttid Tidsökning Sluttid
Njurar 2 10 min. + 3 min./ dag 30 min.
Lever 1 5 min. + 1 min./ dag 15 min.
Höftled 2 3 min. + 2 min./ dag 20 min.
Ryggrad, område E31 1 5 min. + 1 min. varannan dag 10 min.
Inguinala lymfkörtlar 1 3 min. 3 min.
Övre lårmuskel 2 5 min. 5 min.

Begränsad belastning på lederna är ett måste!

  • Bär aldrig mer än 5 kg
  • Se till att inte bli utmattad. Rekommenderade dygnsvila är åtminstone två timmar. Gå mindre när du är trött
  • Begränsa resandet med kollektivtrafik
  • Om du har problem med benlederna bör du fokusera på jämnhet och mjukhet din gång. Spring och hoppa inte. Vid gående nedförs i trappor bär man sätta vikten på det friska benet och sedan flytta det andra benet. Likaså när man går uppför i trappor – sätt det friska benet främst. Dynamisk belastning är farligare än statisk
  • Använd bekväma, mjuka skor
  • Under rehabilitering bör man gradvis öka belastningen och sprida den jämnt över dagen. I början av behandlingen bör antalet steg begränsas till 500-1000 (10-20 minuters promenad varje dag). Överväg att använda en käpp, särskilt under den första fasen av behandlingen. Efter en månad, öka gradvis antalet steg (addera 50 steg per dag eller en extra minuts promenad) och dra försiktigt ner användningen av käpp.

Förändad diet

Under behandlingen bör proteiner (kött, fisk, fågel, ägg, bläckfisk, soja och baljväxter) endast ätas varannan dag eller ännu mer sällan. Ät inte svamp. Denna förändring kommer att bidra till att förbättra funktionen av levern, öka lymfflödet genom vävnaden i kroppen och leveransen av kompositproteiner. Det är inte ett måste att att helt ge upp kött. Måltiderna bör även ge en tillräcklig mängd fett.

Behandlingstid

Om ledvärken uppkommit relativt nyligen kan orsakerna elimineras inom 2-3 dagar, så det är bra att ha Fonovit till hands hela tiden. Många saker kan hända – blåmärken, man kan vara i en obekväm position under för lång tid, arbete sittandes på knä på en hård yta, ett felsteg eller hopp, etc. Om detta inträffar bör behandlingen påbörjas omedelbart. En “ny” ledinflammation kan botas inom 2 – 3 veckor. Om det är eftersatt kan dock behandling ta 2-12 månader beroende på nivån och utvecklingen av sjukdomen. Behandlingen kan kortas om patienten kan utföra fonobehandling under de första 1-2 månaderna enligt behnandingsschema. Tillämpningen av mikrovibrationer kräver inte pauser och kan utföras kontinuerligt så länge som det behövs. Resultatet och utvecklingen av regenerering av en led står i proportion till den tid och hur väl fonobehandlingen utförs.

Under de första 1-3 månaderna kan det hända att ingen förändring känns, men det betyder inte att behandlingen inte har uppnått några resultat. Svullnaden, inflammation och därmed även smärtan kan fördröjas tills en tillräcklig mängd av döda celler har tagits bort från vävnaden. I fallet med en degenerativ sjukdom som har pågått i årtionden, kan det ta månader för en förändring att kännas. Under de första veckorna kan smärtan till och med kännas starkare eftersom mikrovibrationerna främjar bättre innervation av lederna – vilket även medför att de leder smärta bättre. Denna psykologiska barriär måste övervinnas. Mikrovibrationerna gör sitt jobb och städar upp vävnad från metaboliska produkter, vilket alltid är fördelaktigt för återställandet av en väl fungerande led.