Ödem är en svullnad på grund av vätskeansamlingar i vävnaderna. För att bli av med ödem måste vätskeansamlingen avlägsnas genom lymfkärlen med hjälp av energin i cellmikrovibrationer. Cellens egna mikrovibrationer uppstår genom musklernas kontinuerliga arbete. Om musklerna är överbelastade och trötta minskar effektiviteten och nivån på mikrovibrationerna vilket därmed försvårar förflyttningen av vätskan. Då ödem även kan medföra en försämrad generering av muskler skapas en ond cirkel. En mindre muskel innebär ett sämre skydd för ryggraden vilket ökar risken för förskjutning av en ryggradsdisk eller bråck. Springa, snubbla ner för trapporna eller tunga lyft kan då bli mycket riskfyllda. För att förhindra komplikationer bör man ta väl hand om sin rygg.

För många kommer den värsta smärtan på morgonen. Detta beror på att de överbelastade musklerna vilar under natten och blir helt avslappnade, vilket medför att ödem kan bildas. Smärtan kan vara så stark att det ibland är svårt att ta sig ur sängen.

Problemets kärna är att ryggmusklerna, som är ryggradens primära stöd, är överbelastade. De kan då aldrig slappna av utan att orsaka ödem. Stimulering genom elektricitet (exempelvis TENS) elliminerar muskelsvullnad men återskapar inte musklernas effektivitet. Diuretika minskar ödemet men återskapar inte muskelfunktionerna. Traditionell massage hjälper till att minska smärtan vid svullnader men kan orsaka en reaktion i kroppen som medför att svullnaden återkommer inom sex timmar.

Första hjälpen vid stark ryggsmärta

  • Avbryt omedelbart all fysisk aktivitet, även om det känns som att du kan fortsätta.
  • Undvik att resa de först 1-3 dagarna (gäller även bil).
  • Rör dig försiktigt och vrid inte till ryggraden. Var extra försiktig då du ställer dig upp eller sätter dig ner. Gå med mjuka steg, böj inte ryggen framåt. Ligg inte ner under de första 6-8 timmarna efter du har börjat känna symptomen. Smärtan måste ”gås bort”. Positionera dig inte i positioner där ryggmusklerna får vila, det är musklernas arbete som skyddar dem från fler skador och ödem.
  • Undvik att bada och duscha de två första dagarna. Bada inte heller bastu. Massera inte området som smärtar, det ger en temporärt minskad smärta men försämrar även ödemet.
  • Eliminera ödemet med mikrovibrationer (not to be confused with vibrations). (inte att förväxla med vibrationsbehandling). Detta är en naturlig och säker metod som hjälper din egen kropp hantera problemet. Använd en speciell apparat som genererar mikrovibrationer.
  • För att undvika utvecklingen av ödem vid ryggsmarta bör man sova i 2-3 intervaller under de första två nätterna. Tre timmars sömn bör varvas med att gå runt i 15-20 minuter. Sov inte i mer än 6-7 timmar. Om möjligt bör njurarna (som verkar som diuretika och reducerar ödem) och  det påverkade området kring ryggraden behandlas med mikrovibrationer så snart som möjligt. Vid ett stort ödem bör proceduren upprepas tre gånger dagligen

Fördelarna med Fonovits mikrovibrationsbehandling

Mikrovibrationer via blodet och lymfkärl medför att näring levereras till muskelcellerna och att avfallsprodukter avlägsnas. Mikrovibrationer renar organismen från slaggprodukter och rester från döda celler. Musklerna återfår sedan sin effektivitet, svullnaden minskar och smärtan avtar eller försvinner helt. Mikrovibrationell behandling av området kring njurarna och levern är minst lika viktigt som den lokala behandlingen av ryggraden. Dessa organ är kroppens “reningsverk” och ansvarar för filtrering av blod från biprodukter av muskelarbete.

Normalt sett genererar musklerna runt njurarna tillräckligt med mikrovibrationer, men efter symptomen har initierats behövs en extern källa av mikrovibrationer. Behandlingen av njurområdet med Fonovit leder till en förbättring av njurfunktionen följaktligen också förbättrad funktionaliteten i musklerna. För att maximera resultatet bör den mikrovibrationella behandlingen också utvidgas till levern, ett stort organ som neutraliserar gifter och förser blodet med energi. Fonovit återupplivar de celler som är ansvariga för avgiftning och som förser blodet med energiämnen.

Dr. Zbigniew W. Muszynski, Specialist inom ortopedi och traumatologi